Assassin's Creed Odyssey İnceleme

Assassin's Creed serisinin değişen yeni yapısının ikinci örneği olan Odyssey incelemesi.

Assassin's Creed Odyssey İnceleme
AC Odyssey

Oyuna verdiğim puan: 8,4

Oyunun güzel taraflarından ve kötü taraflarından bahsedeceğim ama ondan önce hikayenin ne ile alakalı olduğundan kısaca bahsedeyim. Hikayede siz bir gizli örgütün işleri sonucunda ailesinden ayrılan bir çocuğu oynuyorsunuz. Kardeşinizi ve sizi küçükken öldürmeye çalışıyorlar ve ayrı düşüyorsunuz. Oyunun hikayesi de bu adamların kim olduğunu, amaçlarının ne olduğunu ve aileyi geri toplama maceranızı konu alıyor.

Artılar:

+Oyunu, hikayesini severek oynadım. Güzel bir olayı anlatıyordu ve ortalama olarak da 80 saatlik bir sürede bitirdim. Vermek istediği duyguları müzikler ve ortam eşliğinde çok güzel anlatmış. Eski bir olayı anlatırken bazen sadece anlatmakla kalmayıp flashback eklemeleri güzel seçim olmuş. Önceki assassins creedlerden farklı olarak bu oyunda rpg elementleri eklemişler. Hikayede kritik rol oynayan 6 karar hakkı çıkıyor karşınıza bunun dışında da diyaloglarda neler diyebileceğinizi seçebiliyorsunuz.

+Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu oyunun en güzel kısımlarından birisi grafikleri olmuş. Gerçek anlamda o kadar nefes kesici yapılmış ki birkaç dakika bir yere oturup izlediğimi hatırlıyorum. Senkronizasyon noktaları var ve bu noktalar genelde çok yükseklerde olurlar ve etrafı oradan izleyebilirsiniz.

+Gerçek Yunan haritasını ve o zamanki var olan siyasi durumlarını çok güzel işleyip uygulamışlar. Ne kadar olağanüstü şeyler olsa da(Assassin's Creed evreninde geçtiği için) en gerçekçi kılabilecekleri şekilde yapmaya çalışmışlar.

+Oyun hakkında en çok duyduğum şeylerden birisi ise bu Assasin's Creed oyunu değil ve assassinlik bu oyunun içerisinde yok oldu. Benim bu konu hakkındaki görüşüm ise şu: Assasin's Creed'in önceki oyunları(yaklaşık 10 tane) artık o kadar birbirinin kopyası olmaya başlamıştı ki aynı oyunu farklı hikayelerle oynamaya başlıyormuşuz gibi geliyordu. Ve zaten bu düşünceye sahip olan tek kişi de ben değildim, bunu satış rakamlarının unity e kadar ne kadar düştüğünden herkes anlayabilir. Ve artık bu serinin de her şeyini kullandıktan sonra bir değişiklik yapmaları gerekiyordu ve bunu bence en güzel şekilde yapmışlar. Origins'i çok sevmeme rağmen bu oyun çok güzeldi. Diğer bir şey de tam olarak bir suikastçi olmamamız yani oyunun bir stealth olmaması. Dediğim gibi modern oyun sektörünün getirisi olarak bir şeyler değişmeliydi ve bunu aksiyon rpg oyunu olarak yaptılar. Ve suikastçiliği nasıl bozmadan yapabilecekleri de aslında geçmişteki ilk suikastçilere geri dönmeleri olurdu ki bu da gayet mantıklı olmuş. Çünkü tam bir suikastçi kültürünün gelişmediği bir zamanda bu adam neden suikastçi değil diyemezsin. Kısacası eğer ben suikastçi yönetcem gizli gidip adam kescem demiyorsanız sorun yok.

+Açık dünyası çok geniş ve bazı zamanlar çok şaşıracağınız şeyler eklemişler ki bu da oyunu aslında bana bıktırtmadan oynattı. Oynama süresine bakmayın 180 saat verilecek bir oyun değil ama dlc oynamak için bir daha yüklediğimde savelerin yok olduğunu farkettim ondan bir daha oynadım.

+Oyunda illa ki gizli gideceksiniz diye bir kural da yok ama iki seçenek de sunulmuş size. İsterseniz hep gizli gidin isterseniz aksiyonla isterseniz ikisini de kullanın tercih meselesi.

Eksileri

-Oyunun savaş mekanikleri başta bazı kişilere alışması zor gelebilir veya düşmanların her yerden saldırmaları gibi şeyler zorluk çıkartabilir ama oyunun ilerleyen vakitlerinde (yaklaşık 20. saat fln) savaş mekanikleri aynı gelicek ve baymaya başlicak. Bunu engellemek için yetenek ağacında farklı farklı şeyler eklemişler ve farklı saldırılar yaparak bir değişiklik yapabilirsiniz.

+Düşmanlar ne kadar farklılaşsa, görünüşleri değişse de hepsinin (sadece oyunda ana hikayede olmayan 4 boss dışında) ama hepsinin saldırıları aynı. Bir tek hayvanlar farklı saldırıyor onlar da birbiriyle aynı neredeyse. Bir süre sonra oyunda zor bir kısım olmayacağı için sadece hikayeye önem vermeye başlayacaksınız. Zorlanacağınız savaşlar ise sizden 3 seviye üstteki adamlara saldırırken. Onu da bir sonraki maddede anlatacağım.

+Yani oyun bir Ubisoft oyunu. Herkesin bekleyeceği üzere Ubisoft aynı sistemini buna da uygulamaktan asla çekinmemiş, elinde ne varsa ortaya sermiş. Evet bu oyunda da seviye atlamak için birbirinin tamamen aynı yan görevleri yapmak zorundasınız, evet sizden üst seviyeli adamlar var ve saldırırken zorlanmak yerine direkt saldırırsanız canları gitmeyecek derecede az vurup adamlardan tek yiyorsunuz. Ne bekliyorduk ki zaten. Valhalla'da bunu değiştirdiklerini okudum ama hala oynamaya fırsatım olmadı. Yan görevler çok ama çok fazlalar, ancak birbirinin aynısı olup onları yapmak zorunda olduğunuz için asla yapasınız gelmiyor (tabi eğer adam kesme fanteziniz yoksa)

-Oyun çok uzun. Bu iyi bir şey değil mi? Evet, öyle ama nasıl yapıldığına bağlı. Evet, bu uzunluk sıkıcı yan görevleri yapma nedeninden bu kadar uzun. Ana hikaye de uzun tabi de onu oynamak için tabi ki yan görev kasmalısınııız.

-Oyunun ana hikayesi gereğince öldürmeniz gereken çete üyeleri var ancak ÇOK FAZLALAR. Gereksiz fazlalar. bir süre sonra internete bakıp nerede olduklarını öğreneceksinizdir ben öyle yaptım şahsen. Neden bu kadar fazlalar Ubisoft?

-Son olarak tasarımlar birbirine çok benziyor. Oyunun aslında en sevdiğim kısımları kalelere sızıp saldırma kısımları ancak oralar da neredeyse birbirinin aynısı şeklinde yapılmış. Ondan dolayı aynı senaryoyu oynuyormuşsunuz gibi oluyor ne yazık ki.

Ek Notlar

*Tavsiyem, oyunu aldığınız zaman 2 ek paketini de almanız(tabi ki de indirimde yoksa bir ek pakete asla 100 lira verilmez değmez). Nedeni ise şu: oyunda ana hikayeden başka aynı anda başka bir hikaye serisini de devam ettiriyorsunuz. Burdan sonrası ana hikayeden bağlantısız karakter hakkında bir spoiler içerir eğer öğrenmek istiyorsanız okuyun çok ağır bir spoiler da yok. Fate of atlantis diye. Aynı isimli ek paketi eğer almazsanız oyunun sonuna kadar o görev serisinde yaptığınız her şeyi boşuna yapmış olursunuz çünkü ana oyunun sonunda sizi atlantis(evet mitolojideki) kapısına kadar getiriyor ancak içeri girmeniz için ek pakete sahip olmanız lazım. Bu benim ilk oynadığımda canımı çok sıkmıştı ancak paketi alınca savelerin silindiği için tekrar oynamak zorunda kaldım. Paketin içeriği ise bana sorsanız oyunun kendisinden daha güzel olabilir. Ortalama 15 saatte sizi hem elysium, tartarus ve atlantise götürüyor. Burada ise görevler ana oyununki gibi birbirinin aynısı değil aksine her biri bir hikaye niteliğinde. Bazen tekrar edilen kısımlar var tabi ama 3 yere art arda gidip mitolojik bir hikayeye dalmak bana çok fazla mutluluk vermişti.

*Diğer ek paketi alın dememin nedeni ise şuydu. O ek paketi 20 seviyeden sonra oynayabiliyorsunuz ve sıkıcı yan görevleri yapmanın aksine bu ek paketi oynarsanız hem farklı bir hikaye bir değişiklik yaşamış olup aynı anda ana görevde ilerleyecek kadar lvl atlamış olursunuz. Tabi ki zevk meselesi gidin kesinlikle alın demiyorum ama böyle bir artısı olduğunu da eklemek istedim.

*Bunu artılara yazacaktım ama oyun dışı olduğunu farkettim. Oyunda tur var. Evet Antik Yunan'ı gezip hakkında bilgi edinmek için gezebileceğiniz bir tur. Savaşların geçtiği yerleri, günlük yaşamları, sanatını ve birçok şeyi gösterdiği bir tur var ve bu da aslında çok hoşuma gitmişti. İlgisi olanlar baksın bence.

Aklıma gelen her şeyi yazmaya çalıştım, atladığım bir şeyler olmamıştır umarım. Oyunun iyi ve kötü tarafaları da var ama bu kötü taraflar bazen zevki azaltsa da hiçbir zaman yok ettiğini düşünmüyorum. Bazılarına tabi ki tekrar eden yapı katlanılmaz gelecektir o da kişiden kişiye değişen bir şey tabi ki. Umarım yeterince açıklayabilmişimdir.

Okuduğunuz için teşekkürler.