Souls-like Nedir?

Elden Ring'in çıktığı şu dönemlerde adını duymuş, merak etmiş ama oynamaya çekinmiş olabilirsiniz. Kazulet zor olduğunu duymuş olmamanız işten bile değil. Ancak bana inanın, sandığınız kadar zor değil. Sadece biraz çaba isteyen oyunlar o kadar.

Souls-like Nedir?
Dark Souls

Dark Souls Remastered

"Souls Oyunları" olarak da geçen bir tür olan Souls-Like, ilk defa Fromsoftware tarafından 2011 yılında, Dark Souls adıyla ortaya atıldı. Oyun, halihazırda var olan ve oyuncuyu büyük oranda yönlendiren oyun tarzının çok dışında bir karaktere sahipti. Size hikayesi hakkında neredeyse hiçbir ipucu vermemesi ve alalade bir düşmanın bile size zorluk çıkarabilmesi gibi durumlar yüzünden çokça eleştirildiyse de adından söz ettirerek oyun dünyasında kendine bir yer edinmeyi başardı. Sevenin bayılarak saatlerce oynadığı, sevmeyenin de bir daha hiç yüzüne bakmadığı bir oyun oldu Dark Souls. Böylece ikinci oyun olan Dark Souls II yayınlandı. Bu yeni oyun,ilkine göre daha hantal kalıyordu lakin hikayesiyle öne çıkmayı başarmıştı. Yine güzel bir satış başarısı yakalayan Fromsoftware, şu anda Souls-like türünün belkemiğini oluşturan ve üçlemenin belki de en sevilen oyunu olan Dark Souls III'ü yayınladı.

Şimdi gelelim bir sonraki konuya, Souls oyunları nasıl oynanmalı?

Öncelikle buna karar verdiyseniz, zihin yapınızı değiştirmenizde fayda var. Çünkü bu oyunlar sizi hiçbir şekilde yönlendirmeyecek.Sıradan düşmanlardan kaçarken kendinizi bir anda bir Boss kapısının önünde bulabilirsiniz. Ayrıca öldüğünüzde de tüm Souls denilen tecrübe puanlarınızı kaybedersiniz. Eğer ki bir düşmanda ya da Boss'ta zorlanıyorsanız, muhtemelen zayıf noktalarından birini kaçırıyorsunuz demektir. Normal canavarlar genelde ateş veya şimşek gibi elementlere karşı zayıfken, Boss dediğimiz büyük düşmanlar daha farklı zayıf noktalara sahip olabilirler. İşte burada keşif devreye giriyor. Koca bir dünya sizin, istediğiniz gibi keşfedebilirsiniz. Deneme yanılma yöntemi bu oyunun bel kemiği aslında. Aynı zamanda "ölüm" konsepti de biraz değişik. İzin verin açıklayayım.

Souls oyunlarında ölmek bir aşama olarak betimlenmiş. Öldüğünüz zaman Game Over olmuyorsunuz. Üstelik kaybettiğiniz Soul'ları bir defalığa mahsus olmak üzere öldüğünüz yere tekrar giderek geri alabiliyorsunuz. Ayrıca oyunda "Bonfire" denilen check-point noktaları var. Burada oturursanız öldürdüğünüz küçük düşmanlar tekrar canlanır. Boss'lar ve sağlam eşyalar veren düşmanlar bu canlanmadan muaftır. Bu sayede özel eşya farmının da önüne geçilmiş olur.

Souls topluluğu yardıma açıktır. Eğer bir souls discord serverine girip yardım isterseniz, genelde sizi geri çevirmezler. Çünkü onlar da o yollardan geçmiştir. Ast-üst, dede-torun ya da senpai-kouhai ilişkisi gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca bu camiada birkaç yılını devirmiş olan bendeniz de bu türü denemek isteyenler için yardımcı olabilirim.

Evet, bir yazımızın daha sonuna geldik. Kendinize iyi bakın, afiyette kalın, koi'leriniz bol olsun :D.s